Kötelező utas- és egészségügyi biztosítás a Kubába utazóknak
A Kubai Köztársaságba belépéshez utas- és egészségügyi biztosítás megkötése szükséges .
A rendelkezés vonatkozik minden külföldi beutazni kívánóra (akár vízummal akár turistakártyával), a Kubában ideiglenes letelepedési engedéllyel élő külföldi állampolgárokra (pl. diákok), valamint a külföldön élő kubai állampolgárokra (végleges kiutazási engedéllyel rendelkezők, kivándorlók). A Kubában diplomáciai szolgálatot teljesítő diplomatáktól és diplomata útlevéllel beutazóktól, valamint a nemzetközi szervezetek által akkreditált személyektől nem követelik meg a biztosítási kötvény felmutatását.
A biztosítás meglétének a tényét az országba történő belépéskor, a határon ellenőrizhetik.

Szivar kivitele Kubából
2009. októberétől hatályba lépett a kubai vámhatóság 323/2009. számú határozata, amely a szivar Kubából történő kiviteléről rendelkezik. A határozat lényege a következő:

1. Az utasok kiutazáskor szóban kötelesek bevallani a kézipoggyászban és a feladott csomagban lévő szivarok számát.

2. A kivihető szivarok száma a következők szerint alakul:
      a) számla és zárjegyek, egyéb kellékek nélkül 20 szál;
      b) eredeti dobozban, lezárva, lepecsételve, a hivatalos hologramos zárjeggyel 50 szál;
      c) az arra jogosult árusítóhelyeken kapott számlával 50 szálat meghaladó mennyiség.

Kubai fizetőeszközök
A helyi pénz CUC váltása már a repülőtéren is lehetséges. Célszerű már itt készpénzt váltani, mert a taxisok is csak ezt fogadják el hivatalosan. A kubai konvertibilis pesó csak Kubában elfogadott fizetőeszköz, az országon kívül nem használható, ezért kiutazáskor legkésőbb a repülőtéren célszerű átváltani konvertibilis fizetőeszközre.

A bankkártyát aktívan használók figyelmébe ajánljuk, hogy ne csak a bankkártyájukon lévő pénzmennyiségre számítsanak, hagyatkozzanak, feltétlenül hozzanak magukkal elegendő készpénzt, mert nem biztos, hogy bankkártyával tudnak fizetni, illetve arról pénzt felvenni!

Javasoljuk, hogy inkább eurót hozzanak magukkal, mert az amerikai dollárt csak magas kezelési költséggel és alacsony árfolyamon váltják a bankokban illetve a szállodákban.

Zika-vírus

A WHO tájékoztatása szerint 2015 második felében igazolták először a Dengue-láz megbetegedést is okozó, Aedes Aegypti szúnyog által terjesztett Zika-vírus jelenlétét a karibi és a Latin-amerikai térségben. Kubában a hatóságok 2016 februárjától intenzív irtási kampányt indítottak a vírushordozó szúnyogfaj elterjedésének megakadályozása érdekében, aminek köszönhetően a sziget fertőzöttségi szintje egyelőre meg sem közelíti a karibi térség egyéb államainak a fertőzöttségét. Az első igazolt zika-fertőzést 2016 márciusában regisztrálták Kubában, de – figyelembe véve a vírus terjedési sebességét a térségben – nem zárható ki, hogy a fertőzések száma, a kubai hatóságok nagyfokú erőfeszítései ellenére is emelkedni fog.

A Zika-vírus a várandós nők számára jelent komoly veszélyt, mert a fertőzés a születendő gyermeknél születési rendellenességet, ún. mikrokefáliát (kisfejűséget) okozhat. A betegség tünetei hasonlóak a Dengue-fertőzés tüneteihez. Mivel a Zika-vírus ellen jelenleg nem létezik oltóanyag, javasoljuk, hogy az utazás tervezésénél tájékozódjanak a WHO honlapján a fertőzöttség mértékéről, és a veszélyeztetett csoportba tartozók ennek alapján döntsenek az utazásról, vagy annak elhalasztásáról.

 

További aktuális információkat a KKM Konzuli Tájékoztatás oldalán (itt) talál.