A közbiztonság elfogadható, átlagos (sőt, karibi viszonylatban kitűnőnek mondható), ugyanakkor felhívjuk a Kubába utazó turisták figyelmét arra, hogy értékeikre (fényképezőgép, mobiltelefon, készpénz) és úti okmányaikra fokozottan ügyeljenek.

Pénzt csak bankokban és hivatalos pénzváltókban (CADECA) váltsanak, az utcai pénzváltás veszélyes és tiltott! 

Praktikus tanácsok:

  • Lehetőleg már úgy érkezzenek az országba, hogy útlevelükről fénymásolattal rendelkeznek, a személyazonosság igazolására elegendő, ha a másolatot magunknál tartják; 
  • Semmi esetre se tartsanak egy helyen minden értéket és okmányt a városnézés és kirándulás alatt, lehetőleg csak minimális, vagy az adott programhoz szükséges, kis mennyiségű pénzzel közlekedjenek
  • Fokozottan ügyelni kell a magánszállások, "casa particular"-ok esetében, hogy csak megbízható szállásadónál foglaljanak szobát.
  • Bérelt gépjárművel történő vidéki utazás esetén éjszaka lehetőség szerint ne vezessenek; stopposokat ne vegyenek fel

Ha minden elővigyázatosságunk ellenére a baj bekövetkezne, akkor a rendőrségen jegyzőkönyvet kell felvetetni az ellopott, elrabolt értéktárgyakról. Ezt követően a nagykövetségen bejelentést kell tenni, hogy jegyzőkönyvet lehessen készíteni a nem kívánatos eseményről, melyet a hazai biztosítók számára - érvényes biztosítás esetén - kártérítés céljából be lehet nyújtani. Felhívjuk a Kubába utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a kubai hatóságok az útlevelüket elhagyó turistákkal szemben személyes szabadságot korlátozó intézkedést alkalmazhatnak.  

Ezért nyomatékosan javasoljuk, hogy az útlevél elvesztése esetén legelőször a magyar nagykövetséggel vegyék fel a kapcsolatot, majd ezt követően forduljanak a rendőrséhez.