Felhívjuk a Karibi-térség szigetein, ezen belül is a Kis-Antillák északi szigetállamaiban, valamint Puerto Rico-ban, a Dominikai Közösségben, a Dominikai Köztársaságban, Haitin, A Bahamai Közösségben és a Kubában tartózkodó, továbbá a térségbe utazó, vagy oda utazni szándékozó magyar állampolgárok figyelmét, hogy szeptember közepén nagykiterjedésű hurrikán alakult ki a karibi térségtől Keletre, amely a Maria nemzetközi elnevezést kapta.

A természeti képződmény rendkívül nagy, (az öt fokozatú hurrikánskálán) 5-ös erősségű!

A hurrikán várható útvonala, napokra lebontva, a 2017. szeptember 19-i állapot alapján:  

 

                             

 

A Karibi-térség államainak polgári védelmi hatóságai kellő tapasztalattal, és megfelelő felkészültséggel rendelkeznek az ehhez hasonló természeti jelenségek kezelésében, az érintett lakosság testi épségének megóvásában és a várható károk mérséklésében. Kérjük a jelzett térségben tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a hurrikánnal kapcsolatos híradásokat, a hatóságok előrejelzéseit, figyelmeztetéseit, és az elhangzó utasításokat – saját testi épségük és fizikai biztonságuk érdekében – maradéktalanul hajtsák végre.

A Maria hurrikánnal kapcsolatban részletes, naprakész tájékoztatást találhatnak a http://www.nhc.noaa.gov linkre kattintva.

A hurrikán ideje alatt is elérhető a havannai magyar konzul, Lados László Endre a vészhelyzeti konzuli segélyszámon (+53 528 02110).